Te afli aici
Acasa > Vizite de studiu > Informarea asistentilor sociali din Iasi si Vaslui

Informarea asistentilor sociali din Iasi si Vaslui

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, a desfasurat, in perioada martie-aprilie 2015, in cadrul proiectului „Parteneriat pentru incluziune”, sase intalniri cu asistentii sociali si asistentii medicali comunitari, din 67 de comunitati rurale, din jud Iasi si 47 din jud. Vaslui. Scopul a fost de a confirma principalele probleme cu care se confrunta comunitatile rurale, deoarece prin proiect se vor desfasura o serie de campanii de informare a populatiei din rural. De asemenea, tot prin acest proiect se vor dezvolta si strategii adecvate de interventie in zona serviciilor sociale si educationale.

Problemele confirmate de cei 133 de specialisti, au evidentiat o nevoie de interventie majora in rural, prin oferirea de servicii sociale pentru asistarea victimelor in cazurilor de violenta domestica, in cea mai mare masura datorate consumului crescut de alcool; lipsa unei educatii sexuale si contraceptive adecvate- ceea ce a determinat o crestere alarmanta a numarului de mame minore in cele doua judete, cresterea numarului de copii din ciclul gimanzial care abandoneaza scoala; lipsa locurilor de munca in mediul rural, ceea ce conduce la accentuarea gradului de saracie, inclusiv in randul familiilor tinere; cresterea dependentei fata de ajutorul social oferit prin Legea 416/2001 (venitul minim garantat), ceea ce determina o demotivare din partea celor asistati in a-si gasi un loc de munca.

Proiectul va permite interventia prin organizarea de caravane mobile de informare in fiecare comuna din judetele Iasi si Vaslui, pentru oferirea de consiliere, orientare si formare profesionala, asistenta psiho-sociala pentru prevenirea si combaterea efectelor abuzului, dezvoltarea abilitatilor parentale la tineri, dezvoltarea abilitatilor de viata si de mediere pe piata muncii, sprijin psiho-social pentru tineri cu tulburari de comportament, adictii si boli cronice, precum si servicii de asistenta in vederea dezvoltarii de abilitati de viata independenta, in cadrul Serviciului Clubului Tinerilor.

Proiectul ”Parteneriat pentru incluziune” este derulat de un consortiu de 9 parteneri, dintre care 7 ONG-uri reprezentative in domeniul serviciilor sociale din jud. Iasi si 2 instutii publice – DGASPC Iasi si Vaslui, si este finantat in cadrul apelului „SINERGII PENTRU VIITOR – tineri in situatii de risc” din cadrul Programului RO10 „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale", program derulat in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Top