Te afli aici
Acasa > Caravana mobila > Bullying-ul, tot mai prezent in scoli

Bullying-ul, tot mai prezent in scoli

In luna octombrie, caravana mobila a poposit din nou in scolile si liceele din judetele Iasi si Vaslui – Harlau, Holboca, Muntenii de Sus si Tibana, pentru a discuta cu elevii despre prevenirea violentei si a bullying-ului, educatie sexuala si prevenirea ITS-urilor, prevenirea consumului de alcool si orientare in cariera.

Un accent deosebit in aceste sesiuni de informare s-a pus pe prevenirea bullying-ului deoarece s-a remarcat incidenta crescuta a cazurilor de violenta in comunitati/bullying in mediul scolar. Cadrele didactice au solicitat sprijin prin intermediul campaniilor de informare, considerand ca toate eforturile lor in lupta cu acest fenomen ingrijorator, nu au reusit sa atinga scopul propus. Mai exact, oricat de mult ar discuta cu elevii despre consecintele bullying-ului, acestia nu constientizeaza gravitatea situatiei, luand totul in gluma.

In cadrul campaniilor, elevii au fost interesati de tematica, au participat activ cu exemple personale, ceea ce a facilitat intelegerea si fixarea notiunilor teoretice. In abordarea tematicii, accentul a fost pus  pe sanctiunile aplicate minorilor in cazuri de agresivitate si bullying. S-au purtat discutii despre actorii unei scene de violenta: agresorul, victima si martorul/martorii, subliniindu-se faptul ca cei mai multi dintre elevi au rolul de martor. Pornind de la constientizarea acestui fapt, au fost stabilite, impreuna cu tinerii, modalitatile de interventie (cum trebuie sa procedeze martorul care asista la un act de violenta?)

La finalul sesiunilor de informare s-a facut un exercitiu de comunicare care s-a incheiat cu o analiza a impactului comportamentului asertiv vs violent.

Se observa faptul ca minorii nu constientizeaza limita dintre “joaca” si comportament violent, iar aceasta necesita revenirea in comunitate cu noi activitati.

Top